Rogalendinger i Skole-NM for anleggsgartnere

Representerte Øksnevad videregående skole i Norgesmesterskapet før påske, og snart blir begge lærlinger hos Stangeland.

Andreas Hammer, som allerede er lærling i Stangeland, og Gabriel Årsvoll, som tar et ekstra år på skolebenken, tok en flott tredjeplass i skole-NM. Konkurransen ble arrangert ved Gjennestad videregående skole i Stokke, i Vestfold og Telemark fylke.

Godt forberedt

Arrangementet gikk over to dager, hvor deltakerne fra de seks deltakerskolene Øksnevad, Mære, Lena-Valle, Mandal, Kalnes og Gjennestad brukte første dag til omvisning på Gjennestad og en felles middag på kvelden.

Annonse

De to unge, håpefulle fra Rogaland var godt forberedt til selve konkurransedagen, skriver Stangeland i en pressemelding.

– Vi hadde på forhånd fått sett hva vi skulle bygge. Det har vi øvd godt på, og vi var ikke nervøse i det hele tatt, sier Andreas.

Vinnerparet av skole-NM blir kvalifisert til WorldSkills, som er Europa- og verdensmesterskap i yrkesfag.

Lagene fikk utdelt hver sitt arbeidsområde hvor de skulle bygge en miniatyrpark på fem timer. (Foto: Stangeland)

Miniatyrpark

Oppdraget var å bygge opp en miniatyrpark på 3×4 meter på fem timer.

– Vi fikk tildelt et område som var planert med sand og ett nullpunkt, en skisse av den ferdige parken, samt alt av redskaper og utstyr som vi trengte for å bygge parken, sier Andreas.

Arbeidet inkluderte steinlegging, legging av gress, planting av blomster og trær, alt samtidig mens dommerne observerer langt flere elementer enn resultatet.

– Det gis poeng for hvordan arbeidet planlegges, og at kandidatene jobber tidseffektivt, hvilke verktøy de bruker til de ulike oppgavene og samspillet internt i laget, sier Jan Peder Strandmann, dommer i konkurransen.

Sammen med dommer-makker Nils Karjetta, som for øvrig ble Europamester i anleggsgartnerfaget i 2018, gjorde de seg notater og delte ut poeng etter hvert som elevene bygde parkene.

Det ble en sterk bronseplass til Andreas og Gabriel, noe de er kjempefornøyd med, ifølge meldingen.