Taggede innlegg vann og avløp

Effektive CO2-reduserende tiltak i VVA-prosjekt

På et VVA-prosjekt i Asker kommune har byggherre og Aktiv Veidrift AS Entreprenør sammen funnet gode løsninger for betydelig i reduksjon av CO2-utslippene. Løsningen er en blanding av el-drift, lokal massehåndtering og utfordring av normer.

Vannsenteret tar ytterligere form

Ved Nasjonalt senter for vanninfrastruktur, eller bare Vannsenteret, ved NMBU på Ås, begynner byggeprosessen å nærme seg slutten. Nå er MEF-medlem Reiersen Entreprenør i gang med siste finpuss før vinteren.

Første kurs på Vannsenteret

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur er under bygging på Ås, tett på fagmiljøene ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Ennå gjenstår en god del byggearbeider før senteret kan tas i bruk for fullt.

Deltakerrekord på VA-dagene

Totalt 135 VA-fagfolk møttes på VA-dagene 2023 forrige uke. Arrangøren SG PAM Norge satset på en utvidet fagkonferanse og er storfornøyd med både program og deltakerantall.

Advarer mot elektroniske angrep på vannforsyningen

Vannforsyningen i norske kommuner ligger trolig for åpent tilgjengelig for cyberangrep og elektronisk sabotasje. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) advarer mot systemer som er for lett tilgjengelig – og folk som kan for lite. Norsk Vann bekrefter at det er en stor og aktuell trussel.

Tester ny teknologi for vannledninger

Kan strømpefornying brukes på vannledninger med bend og anboringer? Det skal Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune (VAV) nå finne ut.

Venter løft i vann, avløp og energi

Veidekkes prognoser for bygg- og anleggsmarkedet i de kommende to årene peker mot et mer dempet marked. Det er ventet fortsatt høy aktivitet i både samferdsel og bygg, med nedgang i den private delen av byggmarkedet. Fremover ventes markedssegmentene vann, avløp og energi å øke betydelig.

Hallingtreff tilbake i januar – i 2024

Hallingtreff har feiret 25-årsjubileum. Nå er Hallingtreff nummer 26 under planlegging. Landets mest tradisjonsrike fagtreff innen vann og avløp blir igjen arrangert i januar – men først i 2024. 

Først med fossilfrie rørsystem i Norge

Asker kommune har ambisiøse klimamål. Innen 2025 skal alle kommunens bygge- og anleggsplasser være utslippsfrie. Kommunen er først i Norge med bruk av fossilfrie rørsystem.

Ikke fullt så dyr oppgradering av VA-nettet?

Oppgradering av vann- og avløpsnettet vil kreve store investeringer, men en ny studie viser at det er mulig å kutte kostnader når VA-systemene skal fornyes de kommende årene.

Store løft over Mosse-elva

Når den nye hovedvannledningen til Mossregionens interkommunale VAR-selskap, MOVAR, skal på plass i det smale sundet ved Øvre Vrangen, må en 250-tonns byggekran tas i bruk.

VA kundeservice i verdensklasse

Weels Betong & Plast AS har siden 1998 vært en anerkjent VA totalleverandør for vann, overvann og avløp. Med Weels på laget tilbyr Ahlsell nå blant annet nøkkelklare vannkummer – og Weels sin kundeservice i verdensklasse. (Annonsørinnhold for Ahlsell)

Fyllingen Maskin satser elektrisk i Bergen

Fyllingen Maskin AS er først i Bergen med elektriske gravemaskiner. De har sammen med BKK utviklet en elektrisk ladeløsning til anlegg, med ladecontainere som går på byggestrøm.

Mastergrad i masser og omfylling – «avslører» storstilt sløsing med pukk

Det sløses store mengder god, kostbar pukk i norske kommuners rørgrøfter. Sivilingeniør har skrevet landets første og eneste masteroppgave om omfyllingsmasser i rørgrøfter. «Avslører» at det brukes et for snevert utvalg av masser til omfylling. Stedlige masser kan brukes mye mer og gi store miljøgevinster. Les oppgaven her.