HMS lurefaktura – igjen

Har du fått tilsendt en «faktura» fra HMS Norge? Kast den. Det er reinspikka reklame.

«Smart HMS 2021».

Det er overskriften på en giro som kom inn hos Furulund Kran & Transport AS nylig.

Annonse

Giroen ser til forveksling ut som en faktura, og lyder på 6 250 kroner inkludert merverdiavgift. Sistnevnte er til og med spesifisert, og det hele ser ut som en faktura på et ikke alt for stort beløp.

Det står til og med oppgitt et org-nr til avsenderen.

«HMS-håndbok» og veiledning

Beløpet skal etter fakturateksten å dømme dekke en HMS-håndbok og tilhørende veiledning. En type giro som fort kunne kommet til å bli betalt i et firma der de på økonomi ikke nødvendigvis vet om alt som foregår i bedriften.

Det er i så fall bortkastede penger. Det er ikke en gang en faktura, kun en giro der du kan betale penger om du vil.

Renspikka reklame, altså.

– Aldri hørt om dette firmaet. Hvis du tolker teksten så står det VED innbetaling.
Ikke er det noe fakturanummer heller. Dette er ser ut som lureri, sier Trude Nystad i Furulund.

Tillitsvekkende? Nja. Vårt råd: IKKE betal noe her.

Det har hun helt rett i. Følgende står nemlig nederst på giroen:

«Ved innbetaling vil Smart HMS Norge bistå med HMS. Dette innebærer full veiledning innen internkontroll. Det vil bli tilsendt en HMS-håndbok med veilednings instruks. Alle henvendelser i forbindelse med dette sendes til Smarthmsnorge@gmail.com. VIKTIG: Dette er en giro».

Svindel og lureri

Ikke bare er Trude Nystad så våken at hun oppfattet det. Hun har også tatt en tur innom Google med navnet på avsenderen av fakturaen. Der står lureriomtalene i kø. Blant annet finner vi en sak hos Nettavisen, der det framgår at avsenderen er anmeldt av Arbeidstilsynet for lureri med fakturaer.

En maskinentreprenør i Luster har fått en identisk giro tilsendt. Han advarer andre mot det han mener ser ut som et forsøk på svindel.

– Sånne forsøk på å lure til seg penger dukker stadig opp. Følg nøye med på innkommende fakturaer. Om du er i tvil: Ikke betal. Undersøk først om fakturaen gjelder noe du faktisk har bestilt, anbefaler regionsjef Paul Olaf Baraas i MEF region vest.

Avsenderen på fakturaen kaller seg Smart HMS Norge. Organisasjonsnummeret viser seg å tilhøre et fire år gammelt ENK-foretak ved navn HMS Service Norge Joakim Hokstad, med adresse i Trondheim. Oppgitt næringskode tilsier at selskapet driver som reklamebyrå.

Herr Hokstad er født i 1993. En enkel googling av navnet hans tyder på at dette ikke var den første giroen han har sendt ut som folk mener de kan bli lurt av. Nå er du advart.

– Mange faktafeil

Vi har bedt Joakim Hokstad om en kommentar til saken. Etter at artikkelen ble publisert fikk vi en epost fra ham.

– Hei, flott artikkel. Du har til og med brukt google, så er det så mange faktafeil. Jeg har sendt saken videre. Så er det opp til rettsystemet, sier Joakim Hokstad til Anleggsmaskinen.
Han har ikke spesifisert hvilke fakta han mener er feil.